2012. november 30., péntek

Majonézes padlizsánkrém

Gyerekkorom egyik kedvenc specialitása. A családunkban mindenki másképp készíti el, de én a majonézes verzióját szoktam alkalomadtán. Pirítóssal, paradicsomsalátával az igazi.
Első lépésként egy tepsit kibélelek alufóliával és arra teszem a megmosott padlizsánokat. Jobb íze van, ha a szabad ég alatt és szén fölött sül, de a sütőben sült padlizsán is tökéletesen megfelel a célnak. 


A lényeg, hogy addig kell a sütőben hagyni, amíg nyomásra mindenhol teljesen lágy nem lesz, ez körülbelül egy óra. De persze a sütőtől és a beállított fokozattól is függ. 
Időközben egy kisebb fej hagymát apróra vágok, vagy robotgéppel teljesen pépesre aprítok. Kikészítek 2 dl olajat, sót, citromlét, majonézt és tejfölt. 
Ha a padlizsánt kivettem a sütőből egy tál hideg vízbe teszem és hamarjában lehúzogatom a héját, a csumáját eltávolítom, majd fa késsel vagy spatulával jól összetöröm a padlizsán húsát. Fontos, hogy üvegtálba tegyük, vagy fa vágódeszkán végezzük mindezt, mert különben megfeketedik és kesernyés íze lesz. 
Az olajat cseppenként vagy nagyon kis mennyiségekben adagolom hozzá, közben folyamatosan kavargatni kell, hogy jól felszívja. Sóval, citromlével ízesítjük, és hozzáadjuk a felaprított hagymát is. Én a legvégén keverem hozzá a majonézt meg a tejfölt, előbbiből 2-3, utóbbiból 1 evőkanálnyit. 
A krémes állag érdekében érdemes botmixerrel jól összegyúrni, és máris kenhető és fogyasztható. 


Hozzávalók:
  • 2-3 padlizsán
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 dl olaj
  • fél citrom leve
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • üvegtál (jénai)
  • egy tál hideg víz
  • fa kés vagy spatula
  • sütő vagy szabad ég és szén


Tipp:  ha egész évben szeretnél padlizsánkrémet enni, érdemes a sütés után (miután a héjától és a csumájától megszabadítottad) nejlonzacskóba tenni, mert fagyasztóban jól eláll, nem veszít az ízéből és az értékéből, és így bármikor előveheted és csak összenyomkodni, ízesíteni kell.

2012. november 27., kedd

Tojásmentes rántotta

A trendi cím ellenére semmi köze a rántottához. Bár való igaz, hogy tojásmentes, mert egy cseppnyi tojás sincs benne, annál több zöldség, főként krumpli, hagyma és paradicsom.
Négy nagyobb krumplit felcsaptam egy edénybe, és só helyett vegetát tettem a vízbe, abban rotyogott. Közben két nagyobb paradicsomot felszeleteltem, és egy közepes hagymát apróra vágtam. Mikor a krumpli félpuhára főtt, leöntöttem a levét és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Egy evőkanálnyi vajon feltettem pirulni a paradicsomszeleteket, szépen kiterítve a serpenyő aljára, és amikor már kezdett puhulni, rákanalaztam a krumplit. A reszelt krumplit előbb feltúrbóztam a felaprított hagymával, majd megszórtam bőségesen vegetával és pirospaprikával. Lefedtem, és kb. 5 percig hagytam őket együtt szaunázni, majd jól összekevertem, így olyan állaga lett, mint egy rántottának. Megszórtam bazsalikommal és lezárás után füstölt sajttal is.
A paradicsomnak köszönhetően kissé savanykás, de fűszeres "rántottát" sikerült összehoznom, és ráadásul csupa zöldségből. Reggelire, nasira, vacsira, vagy csak úgy pikk-pakk elkészíthető.


Kell tehát bele:

  • négy nagyobb krumpli
  • két nagyobb paradicsom
  • egy közepes hagyma
  • egy evőkanálnyi vaj
  • vegeta (só)
  • pirospaprika
  • bazsalikom
  • füstölt sajt

2012. november 26., hétfő

Olasz omlett

A receptet Hegyi Barbara: Abraka babra című szakácskönyvében találtam, amit a minap lapoztam át és ahol sok frappáns ötlettel és még több izgalmas recepttel találkoztam. Az omlettet már mindjárt másnap reggel ki is próbáltam. És nagyon ízlett.


Elkészítés 5 lépésben:

  1. Palacsintasütőben (vagy vékony falú serpenyőben) egy nagyobb paradicsomot szeletekre vágok és egy evőkanálnyi vajon megpirítom mindkét oldalát. 
  2.  Csipetnyi sóval és egy evőkanálnyi tejjel 5 tojást felverek és a paradicsom karikákra öntöm.
  3. Jól megszórom bazsalikommal.
  4. Két-három percig  sütöm kavargatás nélkül (akkor jó, ha a teteje már nem folyékony).
  5. Reszelt sajtot dobok rá és frissen őrölt borssal megszórom.


2012. november 21., szerda

Tejfölös babfőzelék párizsi csíkokkal


Vagy ahogy Erdélyben mondanák, szemes paszuly főzelék.


A recept:
  • 40 dkg fehér bab
  • fél dl olaj
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • pirospaprika
  • só 
  • víz

 Azt hiszem ez az egyszerűnek tűnő, és igazából egyszerű főzelék volt életem egyik legnagyobb kulináris kihívása. Több okból is. Elsősorban mert Lollcsücsköm nagyon szereti a babos kajákat, én meg beígértem neki egy finom babfőzeléket. Másodsorban meg begyűjtöttem egy jó kis megfázást torokgyulladással és fülgyulladással egybekötve, így sem a szagokat nem éreztem, sem az ízeket. Harmadsorban pedig még sosem készítettem rántást. Ilyen feltételek mellett főzni kicsit bonyolultabb. De sikerült.
A konzerv babot egy edénybe öntöttem és beledobtam a két babérlevelet (ezt később akár ki is lehet halászni). Egy kisebb edénybe az apróra szeletelt vöröshagymát és fokhagymát az olajon elkezdtem üvegesre pirítani. Majd ráöntöttem a kiporciózott lisztet és gyors kavargatás mellett zsemleszínűre pirítottam. A pirospaprikát is hozzákevertem, majd hideg vízzel simára kevertem. Közben pár perc alatt kis lángon a babot is átmelegítettem, és hozzácsaptam a rántást. A főzeléket jól besűrítettem, a tejfölt, ecetet és még egy késhegynyi sót hozzákevertem, és hagytam felforrni.
Állagra krémes lett, ízre a párom szerint hasonlít a krumplifőzelékre. Feltétnek pár szelet párizsit csíkokra vágtam és kis olajon megpirítottam.

2012. november 20., kedd

Almás - kókuszos csirke krumplipürével

A harci feladat: vacsikészítés

Adott volt egy adag csirkehús, de mivel ezúttal nem a hagyományos, megszokott ízvilágot szerettem volna összehozni, ezért úgy döntöttem, hogy most kicsit almás, jó édes, enyhén kókuszos feltétet készítek. Csak a legvégén jutott eszembe, hogy a kedvesemnek a kókusz nem kimondottan a kedvence. Mégis úgy gondolom, hogy sikerült olyan vacsit összedobnom, ami ízlett neki is. Már csak azért is mert repetázott, és többször is elismerően hümmögött. Ami engem illet, nekem teljes mértékben "bejött", annak ellenére, hogy a sós ízek közelebb állnak hozzám. 


Hogyan készült:

Két közepes hagymát apróra felkockáztam, egy kisebb tepsibe olajat öntöttem, aztán szépen rásepertem a hagymát. A csirkehúst is kisebb kockákra vágtam, és szépen eloszlattam, majd megszórtam pici sóval, borssal, de csak épp lehelet vékonyan, majd jó bőségesen cukorral (eredetileg mézzel terveztem meglocsolni). Három almát meghámoztam, majd lereszeltem és ráterítettem a lecukrozott húsdarabokra. Az almarétegre szórtam a kókuszreszeléket, mazsolát és még egyszer megszórtam cukorral. A tepsit alufóliával lefedtem, és fél órán keresztül így sült-párolódott. Majd levettem az alufóliát és még egy fél órán át sütöttem. Közben átforgattam, hogy picit meg is piruljon a csibehús. Krumplipürével tálaltam.



Küldetés teljesítve.

Sült krumpli chilis - szezámmagos bundában kukoricasalátával

Imádjuk a krumplis kajákat, de a sült krumpli az örök kedvenc. Akár hagyományosan, akár parasztosan, akár fűszeresen, a lényeg, hogy képtelen vagyok ellenállni. Így nálunk üzemi mennyiségben fogy.
Most kicsit megbolondítottam egy kis bundával. Előtte sós vízben félpuhára főztem, majd átforgattam a szokásos módon lisztbe, tojásba és prézlibe. A prézlibe tettem chiliport és szezámmagot, a tojásba sót. Forró olajban (történetesen fritőzben) pár perc alatt elkészült. 
A másik nagy kedvencünk, a kukoricasaláta is életre kelt eközben a tálban. A korábban már említett módon a töltött tojás receptjénél tejfölből, majonézből és mustárból meg egy kis frissen őrölt borsból jó kis krémet dobtunk össze, ebbe pottyantottuk bele a kukoricakonzerv tartalmát, és jól összekutyultuk. 
Mindkét fogás külön-külön is megállná a helyét, de így együtt még finomabb. Feltétet ezúttal nem készítettünk mellé, de natúr szelethez, vagy sült húshoz kiváló köret lehetne.



2012. november 19., hétfő

Almás pite

Apai nagyanyám nagyon sokszor készíti el a süteményt a mai napig, az ő verziója porcukros és a család egyik nagy kedvence. Én még sosem készítettem almás sütit, igazából nagyon semmilyent sem, inkább csak segédkeztem az elő-, illetve elkészítésükben. 
Egy kis vasárnapi nasi után kutatva, utam végül a nagy halom almához vezetett, ami ott pihegett mit sem sejtve a konyhapulton. Miután minden hozzávalót összegyűjtöttem, indulhatott a sütizés.


Miből mennyit:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 7-8 közepes alma
  • 2 tojás meg egy tojás sárgája
  • egy kis dobozos tejföl
  • darált dió
  • fahéj
  • egy csipet só

Az összes hozzávalót előzetes porciózás után egy tálba zuttyantottam, a szingli tojás sárgája kivételével. Az majd csak a legeslegutolsó lépésnél kell, amikor szépen bekenegetjük a tészta tetejét. Természetesen a diót és a fahéjat sem az alaphoz adjuk hozzá, ugyanis ők majd a töltelék feltuningolásáért lesznek felelősek.
Ha minden a tálba került, jól összegyúrjuk, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fóliával vagy konyharuhával letakarjuk és hűtőbe tesszük 30-40 (inkább 40) percre. Amíg a sütialap a frigóban "pihen", meghámozzuk és lereszeljük az almát. Én egy kb egyujjnyi vastag almaréteget kaptam ebből a mennyiségből. A reszelt almát lecukrozzuk, de mehet rá egy kis citromlé vagy reszelt citrom héja is, aki a pikánsabb változatot szereti.
Mire az almával végzünk, hacsak nem vagyunk almareszelő bajnokok (én nem vagyok - még), akkor éppen lejár a tészta sziesztája, jöhet a nyújtás. Kettévágjuk, egyik felét kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az almát szépen eloszlatjuk, megszórjuk fahéjjal és dióval. Majd kinyújtjuk a tészta másik felét és azzal szépen betakargatjuk, a széleit jól benyomkodva. Villával megszúrjuk és akcióba lép a tojás sárgája is, ugyanis most kell vele kenegetni. Előmelegített sütőben 180C-on kb 40-45 perc alatt készen is van.

2012. november 16., péntek

Töltött tojás

Nekem a töltött tojásról mindig a nagy családi ebédek, az ünnepi zabálások jutnak eszembe. A szüleimnél régebben ugyanis ez egyike volt a kedvelt előételeknek, amolyan vendégváró falatoknak számítottak, tehát javarészt csak különleges alkalmakkor került az asztalra.
Már többféleképpen kóstoltam és készítettem töltött tojást, ez alkalommal csak kevés alapanyaggal próbálkoztam, és a végeredmény telitalálat volt.
A tojásokat feltettem főni, és mikor forrni kezdett a víz, onnantól számítva még 10 percig bugyogtak, hogy jó kemény legyen a tojások sárgája. Amíg a tojások a fazékban kocogtak, hagymát aprítottam, meg egy kis zöldpetrezselymet. Egy másik tálban tejfölből, mustárból és majonézből mártást készítettem (az alap 2 ek. tejföl, 1 ek. majonéz és 1 ek. mustár, arányosan lehet növelni a mennyiséget, függően, hogy mennyi mártást szeretnél). Majd megpucoltam és kettévágtam a tojásokat, a sárgájukat a hagymához kanalaztam, és villával jól áttörtem, majd vegetával megszórtam és kis majonézes mártást is adtam hozzá (kb. 2 evőkanálnyit). Az egészet jó krémesre nyomkodtam és aztán visszatöltöttem a tojásfehérjékbe.
Egy alacsony jénaiba kis mártást tettem, és arra pakoltam a már betöltött tojásokat, majd a tetejére kanalaztam a maradék majonézes-mustáros-tejfölös egyveleget. És indulhatott a lakmározás.

2012. november 14., szerda

Sajtos zöldség párizsi ágyon szezámmagos tört krumplival

Valami egyszerű és mégis különleges vacsit szerettem volna összedobni kevés hozzávalóval. Az elképzelésem ezúttal már előre megvolt, csak megvalósításra várt.
Először két hagymát, 3 kisebb paradicsomot, pár szem gombát és 1 kis kaliforniai paprikát aprítottam fel. Ezalatt a krumpli sós vízben puhult. A hagymát kis vajon, kis serpenyőben megrotyogtattam, hozzáadtam a paprikát és a legvégén a paradicsomot. Hagytam jól szétfőni, közben ízesítettem sóval, borssal és petrezselyemmel. Mikor elkészült félretettem. A krumplit leszűrtem, kis tejjel átnyomkodtam és megszórtam bőségesen szezámmaggal. Majd jól átpasszíroztam még egyszer.
Egy tepsibe olajat öntöttem és párizsi szeletekkel telepakoltam. A szeletek közepére szedtem a zöldségből és megszórtam sajttal. Körülbelül 15 percre a sütőbe tettem. 

Ennyi. Hát nem egyszerű? 

Készült:

  • 2 fej vöröshagymából
  • 3 kisebb paradicsomból
  • 1 mini kaliforniai paprikából
  • pár szem gombából (kb. 5-6 db.)
  • 6-7 szelet párizsiból
  • 7-8 nagyobb krumpliból
  • kis tejjel
  • szezámmaggal
  • kis reszelt sajttal
  • sóval
  • borssal
  • petrezselyemmel

2012. november 12., hétfő

Tejdesszert csokival

Hozzávalók:

  •  1 liter tej
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fahéj
  • 2-3 kocka Milka csokoládé
  • 3 evőkanál kakaó
  • másfél evőkanál cukor
  • kis víz
  • diónyi vaj
A receptet eredetileg Renja blogján olvastam. Gondoltam kipróbálom. Kicsit átvariáltam, feldobtam egy kis csokiöntettel és fahéjjal. A végeredmény egy ízletes, krémes, csokis finomság lett.

Első lépésként a  tejet a mézzel és a sütőporral együtt feltettem közepes lángon rotyogni. Folyamatos kavargatás mellett több, mint másfél óra alatt sűrűsödött be. A tej fele addigra elpárolgott a lábosból, és a helyén sűrű krém maradt. Üvegpoharakba öntöttem a tej-massza felét, a másik felét visszatettem a tűzre és néhány kocka Milka csokit dobtam bele. A csoki pillanatok alatt elolvadt. A sima tejkrémet megszórtam egy kis fahéjjal, majd ráöntöttem a csoki masszát. Gőz fölött a kakaót és cukrot kis vízzel jól elkevertem, majd csomómentesre kavartam. A tűzről lehúzva beletettem a vajat és hagytam elolvadni. Majd a tejkrém tetejére öntöttem. Nemcsak mutatós, de nagyon finom desszert kerekedett belőle. 

2012. november 5., hétfő

Petrezselymes krumpli gombás húsdarabokkal

Mikor elkezdtem kipakolni az alapanyagokat, már volt egy elképzelésem, mit is fogok főzni, de a konkrét kajaötlet csak szokás szerint útközben kristályosodott ki.
Pár szem krumplit sós vízben feltettem főni, és amíg puhult, a hagymát, a kaliforniai paprikát, a gombát szeleteltem fel. Hagymából két közepesebb egyedet választottam, paprikából elég volt egy kisebb is, a kalaposból meg kb. 9-10 darab elégnek bizonyult. Mivel a krumpli mellé valamilyen hús dukál, ezért körülnéztem, mit tudnék felhasználni feltéthez. Végül a virslire és sonkára esett a választásom, virsliből 5-öt, sonkából meg 2 egész szeletet aprítottam.
Amikor a krumpli megpuhult, leszűrtem, meglocsoltam olajjal és kicsit hagytam rotyogni, jól megpakoltam petrezselyemmel és néhány kavargatás (pár perc) után el is készült. A hagymát közben kis olajon elkezdtem pirítani, majd a paprika is a forró olajon landolt, ezt követték a virsli és sonka darabok, és a gombát csak utoljára adtam hozzá. Sóval, borssal és őrölt köménymaggal ízesítettem. Amikor a gomba is megpuhult, nem maradt más hátra, csak bőségesen megpakolni a tányérokat és jóízűen elfogyasztani. Ami be kell, hogy valljam nem esett nehezünkre.