2012. december 28., péntek

Paradicsomkrémleves

Kell bele:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 4 nagyobb paradicsom
  • vegeta
  • olaj
  • petrezselyemzöld
  • bazsalikom
  • 1-2 ek főzőtejszín
A paradicsomokat kis darabokra vágom, a héját is leszedem. Kis olajon az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítom. A paradicsomot is hozzáadom és pár percig hagyom párolódni. Megszórom ételízesítővel, petrezselyemzölddel és bazsalikommal, majd felöntöm vízzel. Ha szükséges, még ételízesítővel ízesítem. Addig főzöm, amíg a paradicsom húsa meg nem puhul, mielőtt a leves felforrna, hozzáadom a tejszínt is. 
Botmixerrel összepürésítem, pirítós kockával vagy reszelt sajttal tálalom. 

2012. december 23., vasárnap

Sült gomba naranccsal

Szerettem volna egy kis ünnepi hangulatot csempészni a kajába is, hisz nemsokára itt a Karácsony. A recept a fejemben motoszkált egy ideje, és eljött az idő, hogy életre keltsem.
Néhány gombát megpucoltam, a kalapjait félretettem. Kis olajon apróra vágott vöröshagymát megpirítottam, majd feldarabolt paradicsomszeleteket, kukoricát adtam hozzá, ételízesítővel és petrezselyemzölddel ízesítettem.
Mielőtt lezártam volna, egy fél narancs héját ráreszeltem és pár percig hagytam még összefőni. Egy serpenyőbe bő olajon a gombák mindkét oldalát megpirítottam kicsit és kiskanállal a kalapokba tettem a narancsos zöldségből.
Akár vendégváró falatokként is tökéletesen megállják a helyüket. A narancsnak köszönhetően pedig pikáns, ünnepi ízvilágot sikerült varázsolni hétköznapi alapanyagokból.


2012. december 22., szombat

Sacher-torta

Isteni finom Sacher tortát sikerült összedobnom Lollcsim születése napjára. Megjegyezném, hogy még sosem   próbálkoztam hasonló finomsággal, de azt hiszem ideje ezen változtatni. És hogy miből és mennyit, az alábbiakban elmesélem.



Először is a hozzávalók:

a tésztához:
  • 7 dkg étcsoki
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kis üveg baracklekvár
a mázhoz:
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
Első lépésként minden hozzávalót előkészítünk, mert egyszerűbb, ha kéznél van és nem kell folyton futkorászni cukorért, lisztért, vagy valami egyéb hozzávalóért.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vajat, a kakaóport és a reszelt csokoládét, a sütőporral elkevert lisztet és szódabikarbónát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a két komponenst. 
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. Szúrópróba után félretesszük és hűlni hagyjuk. 
A kihűlt tortalapot vízszintesen ketté vágjuk, és mindkét felét megkenjük baracklekvárral és a két felét összefordítjuk. A lekvárt előzőleg egy kis rummal is elkeverhetjük, én ezt most kihagytam. 


A torta tetejét és és oldalát is vékonyan megkenhetjük baracklekvárral, nekem az egy üveg baracklekvár épp elég volt a két piskótalap közé. A csokit gőz fölött megolvasztjuk és a vajat is hozzákeverjük, majd szépen bekenjük a tortát, és hidegre tesszük, hogy megszilárduljon. Én dísz gyanánt egy kis fehér csoki forgácsot szórtam a tortára, de ez már csak pluszz. Ha 1-2 órát hideg helyen hagyjuk pihenni, máris fogyasztható. És még milyen finom.  

2012. december 19., szerda

Gombaleves galuskával

A kérés egy különleges gombaleves volt Lollcsim részéről, és azt hiszem ez eléggé különlegesre sikerült. És mennyei finom lett. De tényleg.
Picit időigényes, és figyelni kell minden apró részletre, de a végeredmény tuti siker. És hogy ne merüljön feledésbe az elkészítési mód sem, leírom.


A leves: 

  • 60 dkg gomba
  • 4 db sárgarépa
  • 2 darab petrezselyem
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • vegeta
  • őrölt bors
  • petrezselyem zöld
  • 1 kis paprika 
  • egy fél paradicsom
  • 1 ek liszt
  • olaj
  • pirospaprika
  • 3 ek tejföl 



  • A gombát, sárgarépát, petrezselymet megtisztítom és feldarabolom. A gombát lehet vékony szeletekre vágni, de kisebb darabokban is jó, a lényeg, hogy jó sok gomba legyen. Egy edénybe olajat öntök, felmelegítem és rádobom a zöldségeket, hagyom pár percig párolódni, majd a gombát is hozzáadom és még pár percig párolom.Közben megszórom ételízesítővel, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemzölddel. Felöntöm vízzel, hozzáadom a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és puhára főzöm (egy egész hagymát, egy nagyobb szelet paprikát és egy fél paradicsomot félbe vágva).Ha minden megpuhult, kiszedni belőle a paradicsomot, hagymát és paprikát, majd megszórni még kis petrezselyemzölddel. Egy evőkanál lisztet elkeverek három evőkanál tejföllel és egy kis levest is hozzákeverek, majd állandó kevergetés mellett a levesbe csorgatom.Felforralom és beleszaggatom a galuskát. Addig főzöm még, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére.


Petrezselymes vajgaluska:
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek liszt

  • A vajat kicsit felolvasztom, majd hagyom kihűlni. Ezután hozzákeverem a tojást, sót és az apróra vágott petrezselyemzöldet és annyi lisztet, hogy galuska tésztát kapjunk. Jól összekeverem és teáskanállal a levesbe szaggatom.

2012. december 17., hétfő

Spagetti, zöldség, sajt

Ha szombat este egy jót ennél, de nem kívánod a kolbászos szendvicset, jól jön, ha van otthon egy kis spagetti és néhány konzerv. Hipp-hopp elkészíthetsz belőle egy jó kis kiadós, ízletes vacsorát.
Nem kell mást tenned, csak 1-2 fej hagymát picit megpirítani egy kevés olajon, majd kukorica- és zöldborsókonzervet adni hozzá és pár percig párolni. Majd egy  paradicsomszószt is hozzákeverni, fűszerezés gyanánt pedig megszórni őrölt dióval, sóval, borssal és egy kis bazsalikommal. Tálaláskor érdemes jó bőségesen felturbózni egy kis reszelt sajttal. És kötelező megenni. 



2012. december 13., csütörtök

Csokis scones

Ami nem más, mint egy édes pogácsa csokidarabokkal. Érdekessége, hogy nem sütőben kell sütni, hanem serpenyőben. És mindössze fél óra alatt elkészül.


Ami biztosan kell bele:
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 3 kocka étcsokoládé

A csoki kivételével az összes hozzávalót alaposan kimértem és egy tálban jól összegyúrtam. A csokidarabokat csak a legvégén adtam hozzá, és azt is jól eldolgoztam benne. A tésztája picit kemény lesz, de vékonyan lisztezett vagy porcukrozott deszkán jól nyújtható, nem ragad. Fél ujjnyi vastagságúra nyújtottam és egy pohár (vagy egy kiszúró) segítségével korongokat szaggattam belőle. Egy serpenyőben kis vajon mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Nagyon hamar megpirul, állandó felügyeletet igényel. Sütés után még lágy, de ha állni hagyjuk pár órát, akkor picit keményebb állagú lesz. Nekem picit olyan, mintha nagyon puha cookies-t ennék. Könnyű és gyors és édes és csokis. 


Recept forrása: Ízek és élmények blog.

2012. december 10., hétfő

Villámgyors sajtos pogácsa

Úgy látszik az adventi időszak beköszöntével, egyre több süti kerül majd az asztalra.
Ezúttal megpróbálkoztam az egyik nagy kedvencemmel, a sajtos pogácsával is. És azt hiszem gyakran fogok próbálkozni vele, mert telitalálat volt.
Ami nagyon jó, hogy nem kellett keleszteni, nem kellett az élesztővel bajlódni, csak összegyúrni és így pikk-pakk ment a sütés. Lett is 3 tepsivel.
A vajat lassú tűzön fel kell olvasztani, majd hozzáadni a lisztet, a reszelt sajt felét, a sót és a tejet, majd jó becsületesen össze kell gyúrni. A felírt liszt mennyiség mellé még kell liszt a gyúráskor és nyújtáskor, akkor jó, ha már nem ragad a tálhoz és a kezünkhöz.
Ha elértük a megfelelő állagot, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Én a kiszaggatáshoz egy kis méretű poharat használtam, teljesen megfelelt a célnak. A tésztát olyan vastagra nyújtjuk, amilyenre szeretnénk a pogácsát is, mert a sütőben nem fog változni a mérete.
A pogácsák tetejét szépen megkentem  tojássárgájával és megszórtam sajttal. Előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt szépen megsül.
Könnyű, sajtos, ropogós. Ha egyszer elkezdted tömni magadba, nincs megállás.


Kell bele:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama
  • 20 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt)
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás 
  • tojás a kenegetéshez

2012. december 8., szombat

Egyszerű zöldségleves

Bárki, bármikor, bárhogyan elkészítheti. De egy olyan hideg napon, mint a mai, amikor a fokok mínuszban tolják, egy tál meleg leves életmentő lehet.
Az elkészítése nem kíván nagy szaktudást, a lényeg az alapanyagokon műlik.


Én felhasználtam hozzá:
  • 4 répát
  • 1 karfiolt
  • 3 krumplit
  • egy kis darab póréhagymát
  • borsókonzervet
  • csigatésztát
  • vegetát
  • egy maréknyipetrezselyemzöldet
  • olajat

Kis olajon a felaprított hagymát, répát és krumplit picit megizzasztottam, majd hozzáadtam a rózsákra szedett karfiolt és felöntöttem vízzel. Bőségesen ízesítettem vegetával, megszórtam petrezselyemzölddel. Mielőtt forrni kezdett volna, hozzáadtam a csigatésztát és hagytam, hogy minden alkotóeleme jó puhára főjjön. Mielőtt lezártam volna pár kanál borsókonzervet is belecsempésztem, és pár percig még hagytam bugyogni.

2012. december 6., csütörtök

Sült banán

A párom szerint sokkal finomabb, mint amit a kínai éttermekben kapni. Mindössze negyed óra alatt készen is van, és könnyű, édes finomság a jutalmunk.
Fejenként egy egész banánt három darabra vágok, kis citromlével meglocsolom és egy evőkanálnyi tejjel is leöntöm. Állni hagyom kb. 5 percig, addig előkészítem a további hozzávalókat. Kell még egy kis liszt, amibe egy fél csomag sütőport elkeverek, meg egy tojás sárgája.
A banán darabokat egyenként beleforgatom előbb a lisztbe, majd a tojás sárgájába, és mehet is a sütőbe. Nem kell nagyon megsütni, akkor jó, ha a bundája aranybarna, mint egy jó bécsi szelet.
Tejszínhabbal, vagy mézben elkevert kakaóporral még különlegesebb, de önmagában is megér egy misét.

2012. december 4., kedd

Vajsör

Kedvesemmel belefogtunk egy Harry Potter-maratonba, elhatároztuk, hogy végignézzük az összes részét. Nem végeztünk még, de már a vége fele közeledünk. A filmben megjelenő egyik specialitás a vajsör.
Hétköznapi, de mégis varázslatos itóka. Nevét meghazudtolva, semmi alkoholtartalma. És a bizarr alkotóelemek ellenére nagyon finom. Percek alatt elkészül, és máris a Három seprűben érezhetjük magunkat.


Összetevők:

  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • fahéj az ízesítéshez



Lassú tűzön megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk pár percig pirulni. Amikor a cukor már barnulni kezd, ráöntjük a tejet és miután felforrt, lezárjuk. Pohárba, bögrébe töltjük és fahéjjal ízesítjük.


Hónapokkal ezelőtt olvastam az Ízek és élmények blogon, és most ismét a kezembe akadt a recept, így hát kipróbáltam.

2012. december 3., hétfő

Vajas fenyők

Az otthon ízei gasztroblogon találtam a receptet még korábban, de elraktároztam későbbre, amikor majd lesz időm és minden alapanyagom az elkészítéséhez. Most volt. Pofonegyszerű az elkészítése, és a süti pedig percek alatt elfogy.


Hozzávalók: 

  • 40 dkg liszt
  • 18 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál só
  • vegeta
  • melegszendvicskrém

A vegeta és a melegszendvicskrém kivételével minden hozzávalót egy tálba öntünk. Jól formálható tésztát gyúrunk belőle, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszúróval kiszaggatjuk, ezt annyiszor végezzük el, amíg el nem fogy a tésztánk. Az adventi időszak kezdetére való tekintettel fenyőfa alakú kis sütiket sütöttem, de akinek nincs kiszúró formája, egy pohár is megteszi. 
Az igazi ok, amiért a süti mellett döntöttem, mert ott volt egy doboz felbontott melegszendvicskrém, és azt fel szerettem volna használni. De sütöttem sima vegetásat is, aminek előtte tojássárgájával megkentem a tetejét. Több ötletem is van már a sütihez, újragondoltam az eredeti receptet, szóval várhatóan lesz még több variációja is. 

És ha már advent, akkor itt az idei koszorúnk is