2013. január 27., vasárnap

Mézeskalácsos pohárkrém

Egy jó nagy adag mézeskalács maradt meg az ünnepekről, amit nemrég fedeztünk fel. Sokáig eláll, így ezzel nincs is semmi gond. (Most, hogy előkerült olyan sokáig már nem fog elállni...)
A múltkori pohárkrém sikerén felbuzdulva ismét alkottam. A mézeskalácsokat apró darabokra vágtam, és a pohár aljára tettem. Vékony banánszeletekből jött rá a második réteg. Vanília pudingot főztem, és azt még forrón ráöntöttem. Mandarin darabokat dobáltam a pudingba, és étcsoki reszelékkel bőségesen megszórtam.
Körülbelül 10-15 perc alatt már kész is volt. Nem vártuk ki, hogy teljesen kihűljön, így még lanygos volt, mikor elkanalaztuk. Nyamm-nyamm!

Hozzávalók 2 személyre:
  • egy csomag vaníliás pudingpor
  • fél liter tej
  • 2 és 1/2 ek cukor
  • 6-7 mézeskalács
  • 1/2 banán
  • 1 mandarin
  • reszelt étcsoki

2013. január 24., csütörtök

Sajtos - diós csirkemell párolt zöldséggel

Már jó rég nem volt alkalmam kreatívkodni a konyhában, így most nekifogtam. Főleg, hogy az alkalom is adott volt, ugyanis az én szerelmetes menyasszonyom ügyesen vizsgázott.
Eredetileg sült krumplival terveztem a feltétet elkészíteni, de mire elkészült a vacsi, a már kész sült krumpli elfogyott, így hamarjában feldobtam egy kis mirelit zöldségkeveréket, megszórtam vegetával és azt tálaltam végül a húsi mellé.
A csirkemelleket nem nagyon vagdostam, a nagyobb darabokat ferdén félbe vágtam, a nagyon aprókat meg felkockáztam. Sajtot reszeltem és adtam hozzá darált diót, pépesített (villával szétnyomkodott) zöldborsót, apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot, megszórtam sóval, borssal, ez lett a töltelék.
A húsokat az oldaluknál, esetleg a tetejükön bevágtam, és az így keletkezett kis zsebekbe töltöttem a sajtos-diós tölteléket. Kiolajozott tepsibe fektettem a töltött csirkemell darabokat, a felkockázott húst és a maradék tölteléket rádobtam és alufóliát tettem a tepsi tetjére.
Körülbelül fél órán át sült, főtt, párolódott, majd fólia nélkül is sült még 15-20 percig. Közben a párolt zöldség is elkészült és amilyen gyorsan csak lehetett leküldtük a pocakba.
Köretként elviseli a krumpli összes lehetséges formáját, de akár tésztával vagy rizibizivel is jó párost alkot. Különleges alkalomra vagy csak egy hétköznapi ebédre, vacsorára is kíváló.


Hozzávalók:
  • egy kb fél kilós csirkemell filé
  • 25 dkg reszelt sajt
  • két maréknyi őrölt dió
  • petrezselyemzöld
  • bazsalikom
  • egy fél zöldborsókonzerv
  • bors
  • mirelit zöldségkeverék
  • vegeta
  • olaj

2013. január 17., csütörtök

Édes édesség

Egy gyors, de egyszerű desszertet szerettem volna készíteni egyik este, ami legyen édes, de ne túlságosan, legyen benne gyümölcs is, meg csoki is.
Végül csokipudingot készítettem. A puding port elkavartam a tejjel és a cukorral annak rendje és módja szerint, és hozzáöntöttem egy kis kókuszlikőrt is, hogy kicsit feldobjam az ízét.
Egy tál aljára háztartási kekszet tettem, amit előzőleg apró darabokra törtem. A kekszet is meglocsoltam kókuszlikőrrel, majd rákanalaztam egy kiwi belsejét. Erre öntöttem a csokipudingot és a tetejét bőségesen megszórtam reszelt étcsokival.
Azonnal is fogyasztható, aki forrón szereti, de behűtve is nagyon jó kis utánpótlás. Az én kicsi menyasszonyom remek vacsorát főzött (bővebben itt olvashatsz róla), és befejezésül ezt a kis egyszerű desszertet kanalaztuk el.


2013. január 6., vasárnap

Francia hagymaleves

A változatosság kedvéért ismét egy leves. Hagymalevest eddig csak anyóspajtás jóvoltából ehettem, ugyanis Erdélyben nem kóstoltam korábban. Pedig az elkészítése pofonegyszerű, a sorrendet kell csak betartani és mindenből a megfelelő mennyiséget odatenni.


Az elkészítés menete:

  • a hagymát meghámozzuk és felszeleteljük
  • vajon üvegesre pároljuk és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleteszünk két leveskockát (vagy húslevesalappal dolgozunk)
  • sót és borsot is adunk hozzá ízlés szerint
  • a legvégén keverjük a levesbe a tejszínt
  • reszelt sajttal és friss pirítóssal tálaljuk (sajt a tányér aljára, rá a leves és a tetejére pirítós kockák)

Hozzávalók:
  • fél kg hagyma
  • fél liter víz 
  • két leveskocka
  • 3 dl tejszín
  • bors
  • reszelt sajt
  • pirítós kenyér

2013. január 5., szombat

Krumplileves

Újabban rákaptam a levesek készítésére, azt hiszem a hideg napokon nem is esik semmi jobban, mint egy tányér meleg leves. Ezúttal krumplilevest készítettem, de nem a hagyományos babérleveles formában, hanem rántással és galuskával.


Kellett hozzá:

  • 40 dkg burgonya
  • 1 répa
  • 1 petrezselyem
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • petrezselyemzöld
a rántáshoz:
  • 1 ek liszt
  • 1,5 ek olaj
  • 1 kk pirospaprika

A krumplit és a zöldségeket megpucoltam és felkockáztam. Egy lábasba tettem, annyi vizet öntöttem rá, hogy bőven ellepje, egészben beletesszük a hagymát és a paradicsomot és ízesítjük. 
Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a rántást a leveshez. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is és összeforraljuk. Vajgaluskát is készítettem hozzá, az elkészítéséről bővebb infót itt olvashatsz. Tálaláskor egy kis tejföllel is megbolondítható, krémesebb lesz tőle, de tejföl nélkül is nagyon nagyon finom.