2013. február 4., hétfő

Almás - sajtos csirkefalatok krumplipürével

Almás csirkét már többféleképpen készítettem, ez az egyik legegyszerűbb verziója. Nem kell hozzá csak hagyma, csirkemellfilé, alma és sajt. Na meg persze egy kis só meg bors.
Egy tepsibe olajat öntünk (kb egy ujjnyi elég is), a hagymát felszeletelve a tepsibe tesszük, erre jöhet a felkockázott csirkehús. Mielőtt a következő réteget rápakolnánk, ha előtte nem fúszereztük be a húst, akkor itt az idő sózni, borsozni. a fúszerezés után jöhet egy réteg szeletelt alma.
Alufóliával letakarjuk és 20-30 percig betesszük párolódni. Majd levesszük a fóliát, átforgatjuk és enyhén barnára sütjük a husit. Mielőtt kivennénk, bőségesen megszórjuk sajttal és hagyjuk, hogy a sajt jól ráolvadjon.
Közben krumplipürét készítünk hozzá, ez lesz a köret. Én ez alkalommal párolt lila káposztát is készítettem hozzá, már csak azért is mert kevés lett a krumpli és volt egy önfeláldozó lila káposzta az asztalon.
Ha gyors, de finom vacsit szeretnél összedobni, akkor ezt csak ajánlani tudom.

2013. február 2., szombat

Tuti sajtos süti

Egy újabb próbálkozást tettem a sajtos süti készítés terén. És azt hiszem, helyes döntés volt. Bizonyítja ezt az is, hogy szó szerint elkapkodták.

Felhasználtam hozzá:
  • 60 dkg lisztet
  • 2 tojást + tojássárgáját a kenegetéshez
  • 16 dkg vajat
  • 1 kk sütőport
  • 1/2 ek sót
  • 3 dl tejfölt
  • 30 dkg sajtot 

Elkészítés:
  • a lisztet, a sót és a sütőport elkeverjük
  • hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk
  •  majd a tojással és tejföllel jól összegyúrjuk
  • lefedve hideg helyen pihenni hagyjuk kb. 1 órán át
  • lisztezett nyújtódeszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk egy forma segítségével
  • sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk sajttal
  • 180 fokon aranybarnára sütjük

Javaslat:

Vigyázat!  Ellenállhatatlanul sajtos és finom, nem lehet abbahagyni az evést.