2013. május 30., csütörtök

Pupusas

Édesanyám küldte el a receptet, és még másnap ki is próbáltam. Sejtettem, hogy finom lesz, és a kis adag ellenére nagyon jól laktunk belőle hárman is, sőt maradt is.
A pupusas egy tortilla-szerű kaja, El Salvador nemzeti étele. A töltelék szabadon variálható, én az eredeti töltelékkel készítettem, de mindenki azt keverhet hozzá, amit szeret, vagy amit a hűtőben talál.
A feltüntetett mennyiségből 6 db lesz, de amint már említettem, nagyon teletömi a bendőt, így nem tudunk sokat enni belőle egyszerre.


Hozzávalók: 

       a tésztához
  • 30 dk liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 50 ml olaj
  • 120 ml víz
      a töltelékhez
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • egy maréknyi sonka feldarabolva
  • egy fél maréknyi bacon apróra darabolva
  • 1 paprika felkockázva
  • egy fél vöröshagyma apróra felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csipet só

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félretesszük pihenni. Előkészítjük a töltelék összetevőit, mindent feldarabolunk, és az összes hozzávalót elkeverjük egy tálban.
Ha végeztünk a töltelékkel, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk és egy púpos evőkanálnyi tölteléket teszünk a közepére. Az alsó és felső széleit behajtjuk, majd a két oldalán is hasonlóan, összecsipkedjük, hogy ne nyíljon szét és kicsit lelapítjuk.
Amint a hat batyuval elkészültünk, teflon serpenyőben olaj nélkül megsütjük előbb az egyik, majd a másik felét is. Vigyázzunk, hogy oda ne égjen túlságosan.

Jó étvágyat hozzá!
  

2013. május 27., hétfő

Rántott csirkemell bazsalikomos rizzsel

Ezt a fogást nem azért jegyzem le, mert annyira bonyolult az elkészítése, hanem, mert különleges alkalomra készült. Ugyanis az én drága menyasszonyommal május 8-án ünnepeltük a harmadik évfordulónkat. (Ezúton is üzenem, hogy nagyon szeretlek!)

Az elkészítésről csak pár szóban:
  • a fagyasztott csirkemellet kiolvasztottam, vékony szeletekre vágtam
  • klopfolóval (erdélyiesen potyolóval) kissé megvékonyítottam a hús szeleteket
  • mindkét oldalát megszórtam sóval és annak rendje és módja szerint bepaníroztam (liszt, tojás, prézli)
  • majd olajban aranybarnára sütöttem az összes szeletet
  • a rizst olajon picit megdinszteltem, felöntöttem vízzel, megszórtam vegetával és megvártam amíg felforr, majd elzártam
  • miután elzártam, megszórtam őrölt bazsalikommal és jól összekevertem, majd fedő alatt hagytam, hogy elkészüljön

A képen látható a végeredmény. A rizst még forrón kis tálkába tettem, jól belenyomkodtam (mint a vizes homokot a vödörbe homokozáskor) és pár percig a mikróba tettem. Majd szépen kiborítottam a tányérra. A húst kis tejföllel locsoltam meg, ezt lehet variálni.

2013. május 25., szombat

Padlizsánleves

Lehet, hogy elsőre különösen hangzik, de egy próbát megér. Én eddig főleg padlizsánkrém (a receptet itt találod) formájában vagy grillen kisütve ettem, de azt hiszem, ezt is felveszem a repertoárba.


Hozzávalók:
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy nagyobb padlizsán
  • 1-2 ek liszt
  • 2 l víz
  • leveskocka vagy vegeta
  • két ek citromlé
  • egy tk só
  • petrezselyemzöld
  • tejföl

A hagymát apróra felkockázzuk, és kis olajon üvegesre pároljuk egy teáskanál sóval. A padlizsánt meghámozzuk, és felkockázzuk (lehetőleg inox kést használjunk, mert a fémtől feketedik). Rádobjuk a hagymára, és addig pároljuk, amíg megpuhul.  
Megszórjuk egy púpos evőkanál liszttel és két liter vízzel felengedjük. Majd ízlés szerint vegetával, sóval vagy leveskockával fűszerezzük. Kis petrezselyemzöldet is tehetünk bele, és ne felejtsük el a két evőkanálnyi citromlevet sem, ettől lesz kissé savanykás a leves.
Tálaláskor tejfölt tegyünk bele, illetve friss petrezselyemzölddel is megszórhatjuk. Laktató és könnyű, melegen ajánlom.

2013. május 23., csütörtök

Kukoricaleves

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a jó idő beköszöntével gyakrabban kívánom a leveseket, mint a különféle főételeket.
Utóbbi időben elég gyakran készítettem különféle leveseket. Ezúttal a kukoricából készült levessel kísérleteztem.


Elkészítése:
  1. a hagymát megpucolom és apró kockákra vágom
  2. a vajat és az olajat felmelegítem és a hagymát megdinsztelem
  3. hozzáadom a konzerv kukoricát (a leve nélkül) és felöntöm vízzel
  4. kb 15-20 percig főzöm, majd hozzáöntöm a tejszínt és botmixerrel krémes állagúra pépesítem
  5. legvégén vegetával, borssal ízesítem

Hozzávalók:
  • 50 dkg kukorica (konzerv)
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 2 l víz
  • 2 dl tejszín
  • vegeta
  • bors

   Gyors, könnyű, nyári leves. Hidegen is fogyasztható, de különben is érdemes a hűtőben tárolni, mert a melegben könnyen megromlik.

2013. május 19., vasárnap

Portugál káposztaleves (Caldo Verde)

A neve alapján valami nagyon egzotikus levesre gondolna az ember. Különleges fogás, könnyű és nagyon könnyen elkészíthető.


Recept:
  • 3-4 db krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy fél káposzta
  • 2 ek olaj
  • 2-3 ek rizs
  • vegeta

A krumplit meghámozzuk, a fokhagymát is megtisztítjuk, felkockázzuk, egy kb 4 literes fazékba öntjük és felengedjük bő vízzel. Amikor minden megpuhult, botmixerrel pépesítjük. Ha túl sűrű lenne a leve, adjunk hozzá kis vizet (a lényeg, hogy ne krém állagú legyen).
Ízlés szerint vegetával fűszerezzük, és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt káposztát és a rizst. Addig főzzük, amíg a káposzta is megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olajat (lehetőség szerint olívaolajat) és még egyszer összeforraljuk. A legvégén kis citromlevet adhatunk hozzá.
Én lila káposztából készítettem, a színe alapján olyan volt mint valami bájital. De ízre nagyon könnyű, finom leves kerekedett belőle. Nem a megszokott ízvilág, de azt hiszem mindenki sikert arathat vele. Én biztos, hogy egy néhányszor még elkészítem.

2013. május 13., hétfő

Gyors áfonyás - kakaós süti

Egyik este kedvesem kérésére kezdtem bele valami gyors, de kakaós és finom készítésébe. És ami kisült belőle (szó szerint) minden kritériumnak eleget tett. Nem egy nagy kunszt elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a felsorolt összetevőket összekeverjük és kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Kis lángon 20-25 perc alatt elkészül. A legegyszerűbben szúrópróbával ellenőrizhetjük le, hogy elkészült-e már. Csodaszépen megnő a sütőben, és nem ég oda. Én belecsempésztem egy kis áfonyalikőrt a tésztájába. Mikor elkészült akkor vízszintesen kettévágtam és megkentem áfonyalekvárral. Tuti befutó volt.


Belevalók:
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

Kipróbáltam csak simán, lekvár nélkül, mazsolával. Íme az eredmény: