2013. június 28., péntek

Sajtkrémleves

Egyik este valami gyors krémlevesre vágytam, és ami még emellett szólt, hogy volt egy kis maradék gomba előző napról. Így hát gondoltam összedobok valamit, és így is lett.
Az elkészítése nem egy nagy kunszt, és jutalmunk egy jó kis gőzölgő krémleves. Természetesen a gomba elhagyható, de én ezt csak plusz adalékként főztem bele.
Jöjjön hát az elkészítése, lépésről-lépésre:

  • a vajat felolvasztjuk majd a lisztet picit megpirítjuk rajta (én ezután adtam hozzá a gombaszeleteket)
  • hozzáadjuk a sajtot és felöntjük a húslevessel, ügyelve arra, hogy a leves meleg legyen, különben a sajt kicsapódik
  • lassú tűzön kb 10 percig forraljuk, majd a felvert tojássárgáját állandó kevergetés mellett hozzáadjuk (a tojássárgája is kicsapódik, ezért figyeljünk arra, hogy a leves ne forrjon)
  • sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk
  • botmixerrel pépesítjük és pirított kenyérkockával tálaljuk 



Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 l húsleves (kockából)
  • 3 tojássárgája
  • bors
  • petrezselyemzöld


2013. június 5., szerda

Paradicsomos - tejszínes gomba zöldborsós krumplipürével

A sok leves után kell egy kis tömény kaja is. És különleges ételt szerettem volna összedobni, mert éppen azt ünnepeltük, hogy ismét van munkahelyem.
A nevével ellentétben nem bonyolult az elkészítése. De tényleg. Persze sok hozzávaló kell bele, de a végeredmény érdekében érdemes belevágni.


Elkészítés:


  • A krumplit hagyományos módon feltesszük főni, mikor már puha, akkor leszűrjük és hozzáadjuk a borsót, majd megszórjuk ízlés szerint vegetával.
  • Kis vajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a megtisztított és felszeletelt gombát.
  • Három-négy paradicsomot felszeletelünk és azt is hozzáadjuk pár perc után és puhára főzzük.
  • Megszórjuk vegetával, és kis borssal fűszerezzük. Megvárjuk, amíg az összes leve elfő (a paradicsomnak köszönhetően lesz leve bőven).
  • Ha a gomba teljesen megpuhult, akkor megszórjuk pirospaprikával és felöntjük tejszínnel, majd tovább főzzük, amíg nem marad egy csepp leve sem. 



Hozzávalók:

  • fél kg krumpli
  • vaj
  • tej
  • fél üveg konzerv zöldborsó (vagy megmaradt párolt zöldborsó)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • egy fél kg gomba
  • 3-4 paradicsom
  • kb 1 dl habtejszín (vagy főzőtejszín)
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • vegeta ízlés szerint
  • bors

2013. június 1., szombat

Rizsleves

Továbbra is rá vagyok kattanva a levesekre. Ahhoz képest, hogy sokáig nem mertem nekiállni a levesfőzésnek, most már egész jól megy. És rengeteg levest főztem az elmúlt időszakban. Ezúttal egy olyan levest mutatok be, ami az alacsony költségvetés jó példája. Ha éppen semmi főzésre alkalmas nincs otthon, nem kell egyből leszaladni hozzávalókért, lehet ízletes levest főzni néhány rizsszemből is.


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 1 púpos ek liszt
  • 1 dl rizs
  • olaj
  • bors


A hagymát felkockázzuk, és kis olajon megdinszteljük. A fokhagymát összetörve rádobjuk a hagymára, majd megszórjuk egy kis sóval. Levesszük a tűzről, majd megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átpirítjuk és felengedjük 2 liter vízzel. Megsózzuk, borsozzuk és friss petrezselyemzöldet adunk hozzá. Felforraljuk. Ezután beleöntjük a rizst is és puhára főzzük. A leves íze körülbelül megegyezik a tojáslevesével. Bár még nem készítettem tojáslevest, azt hiszem ezután már pikk-pakk összedobnám.
Sosem ettem még rizslevest, így nem tudtam mi lesz a végeredmény, de szerencsére nagyon jól sikerült. És még a piacra sem kellett elugranom zöldségért.