Nem kell sok hozzá sok minden és önmagában, de köretként is fogyasztható. Laktató és nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg krumpli
- 5 dl tejszín
- 4-5 gerezd fokhagyma
- vegeta
- bors
- vaj
A krumplit meghámozom és vékony szeletekre vágom, vagy gyalu segítségével felszeletelem. Egy jénai tálat kikenek vajjal és a rakott krumplihoz hasonlóan rétegezem a krumplit (egy réteg krumpli, egy réteg tejszín). A tejszínhez hozzáadom a fűszereket és az összenyomott fokhagymát is. Ha nincs elég tejszín otthon, tejjel hígítom. A lényeg, hogy a végén a krumplit ellepje a fűszeres-fokhagymás tejszín. Ne tegyük túl tele, mert a tejszín kifuthat, kb 3 cm maradjon a pereméig. 150 fokon sütöm kb 45 percig, ha jól átsült és megpuhult a krumpli, a tetejét megpirítom.
Párom nagy kedvence, de persze én sem vetem meg. Állítólag francia grófi eledel volt az 1700-as évek végén. Azt hiszem, valamit tudtak ezek a franciák.
Tisztelt Szerkesztő!
VálaszTörlésA színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.
Az együttműködését előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Kovács Zsolt, Projektvezető
iNNOField Kft