2013. július 13., szombat

Tejszínes burgonya

Nem az első alkalom, hogy elkészítem ezt a finomságot. Először egyik belvárosi étteremben ettünk ilyet a párommal, és nagyon megtetszett.
Nem kell sok hozzá sok minden és önmagában, de köretként is fogyasztható. Laktató és nagyon-nagyon finom.


Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg krumpli
  • 5 dl tejszín
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • vegeta
  • bors
  • vaj

A krumplit meghámozom és vékony szeletekre vágom, vagy gyalu segítségével felszeletelem. Egy jénai tálat kikenek vajjal és a rakott krumplihoz hasonlóan rétegezem a krumplit (egy réteg krumpli, egy réteg tejszín). A tejszínhez hozzáadom a fűszereket és az összenyomott fokhagymát is. Ha nincs elég tejszín otthon, tejjel hígítom. A lényeg, hogy a végén a krumplit ellepje a fűszeres-fokhagymás tejszín. Ne tegyük túl tele, mert a tejszín kifuthat, kb 3 cm maradjon a pereméig. 150 fokon sütöm kb 45 percig, ha jól átsült és megpuhult a krumpli, a tetejét megpirítom. 

Párom nagy kedvence, de persze én sem vetem meg. Állítólag francia grófi eledel volt az 1700-as évek végén. Azt hiszem, valamit tudtak ezek a franciák.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOField Kft

    VálaszTörlés