2015. augusztus 12., szerda

Pikk-pakk pizza

Avagy a gyors pizza-készítés fortélyai egy punnyadós estére...



Már több alkalommal alkottam meg és szokásomhoz híven mindig az épp aktuálisan otthon fellelhető alapanyagokból készítettem el.

A pizza tésztája pár lépésben elkészíthető. Ha a munka oroszlánrészével már végeztünk, mindenki kedvére rápakolhatja a hozzávalókat ízléstől, hangulattól vagy akár napszaktól függően.

Első lépésként szükségünk lesz két bögrére. Az egyiket háromnegyedig megtöltjük meleg vízzel és elkeverjük benne a porélesztőt meg a cukrot. A másik bögrébe a lisztet mérjük ki, kezdetnek elég lesz két bögrényi liszt. A lisztet, a cukros-élesztős vizet, az olívaolajat, a sót egy nagy tálba öntjük, előbb kanállal vagy villával kavargatjuk, majd ha már a tészta kezd alakot ölteni, akkor kézzel jól összegyúrjuk. Itt még elkelhet egy kis liszt, ha a tészta igényli. 

Innentől már felgyorsulnak az események. Az alapot lisztezett deszkán kinyújtjuk jó vékonyra, így kapunk egy nagy gáztepsi méretű pizzatésztát vagy kétfele oszthatjuk és két kisebb pizzánk lesz a végére. 

Én ezúttal a pizzatésztába belekevertem egy kis bazsalikomot is, de nyugodtan próbálkozhatunk szezámmaggal, napraforgómaggal is. 

Mivel spontán ötlettől vezérelve láttam neki a sütögetésnek, pizzaszószt nem találtam otthon, de még sűrített paradicsom sem volt helyette, így ketchupból, egy evőkanál rozéból készült el a szósz. Feltét gyanánt egy fej vöröshagymát, házi paprikás szalámit, paradicsomot, kapribigyót és sajtot pakoltam rá.

Előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt elkészíthetjük.

Végezetül, de nem utolsó sorban a hozzávalók:
- 2 és 1/2 bögre liszt
- háromnegyed bögre meleg víz
- 2 ek olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 2 tk porélesztő
- ízlés szerint fűszerek stb.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése