Francia hagymalevest készítettem a minap (a receptet ide kattintva találod), és megmaradt egy kis főzőtejszín. Mivel valamilyen főételt is terveztem főzni, ezért végül a zöldséges tésztára tettem le a voksomat. Na jó, az én drága menyasszonyom is segített a döntésben (egy kicsit).
Az elkészítés pofonegyszerű, a tésztát kifőzzük, annak rendje és módja szerint olajos, sós vízben. Majd leszűrjük és félretesszük.
A zöldség lehet mirelit zöldségkeverék, de idény és ízlés szerint bármi. Fontos, hogy kis vajon (olajon) puhára pároljuk, a fűszerezés is szabadon választható, só és egy kis bors mindenképp kell rá.
Ha a zöldség is elkészült, nyakon öntjük 1-2 deci tejszínnel és hozzákeverjük a tésztát is. És máris lehet fogyasztani.
2013. március 27., szerda
2013. március 23., szombat
Házi mogyorókrém
Azokra a napokra gondolva fogtam a csokikrém elkészítésébe, amikor nincs itthon csoki.
Hozzávalók:
Eredetileg tejcsokiból készült volna, de aztán a gazdaságosabb verziónál kötöttem ki. De mindent csak szép sorjában.
Először is a mogyorót ledaráltam, hogy ne egész darabokban keverjem hozzá. A kakaót a sűrített tejjel gőz felett elkezdtem olvasztani. Vizet, cukrot is adtam hozzá, így azért egyszerűbb volt krémszerűvé varázsolni. Hozzáadtam a mogyorót is, majd a legvégén a vajat is elkevertem benne. Majd üvegbe öntöttem, hűtőbe tettem, és azóta szép lassan kanalazgatjuk.
Hozzávalók:
- 170 g sótlan mogyoró
- 170 g tejcsoki vagy kakaópor
- 17 dkg cukrozott sűrített tej
- 17 dkg vaj
- cukor (ízlés szerint)
- víz (a kakaós verzióhoz több)
Eredetileg tejcsokiból készült volna, de aztán a gazdaságosabb verziónál kötöttem ki. De mindent csak szép sorjában.
Először is a mogyorót ledaráltam, hogy ne egész darabokban keverjem hozzá. A kakaót a sűrített tejjel gőz felett elkezdtem olvasztani. Vizet, cukrot is adtam hozzá, így azért egyszerűbb volt krémszerűvé varázsolni. Hozzáadtam a mogyorót is, majd a legvégén a vajat is elkevertem benne. Majd üvegbe öntöttem, hűtőbe tettem, és azóta szép lassan kanalazgatjuk.
2013. március 21., csütörtök
Töltött burgonya golyók
Kezdő lépésként a krumplit felvágjuk és sós vízben feltesszük főni. Amíg a krumpli kellőképpen megpuhul, el(ő)készíthetjük a hozzávalókat.
Én ezúttal három különböző alapanyaggal tuningoltam fel a kroketteket, így különböző ízvilágokkal kísérleteztem:
- diós - petrezselymes: a petrezselymet felaprítottam és a dióbelet is apró darabokra vagdostam hozzá
- pikáns zöldborsós: zöldborsókonzerv egy részét pépesítettem, a borsószemeket villával szétnyomkodtam, majd őrölt borssal megszórtam
- pirított hagymás: előzőleg kis olajon enyhén megpirítottam a felszeletelt hagymát
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)