2012. augusztus 2., csütörtök

Egyszerű és nagyszerű

Amikor nincs semmi konkrét ötletünk, hogy mit főznénk, akkor szoktuk összedobni ezt a fűszeres-zöldséges finomságot. Az a jó benne, hogy igazából bármiből elkészíthető. Ha akad otthon egy kis hagyma (talán ez az egy, ami mindenképp kell bele), kis olajon vagy vajon megpirítod, erre jöhetnek a különböző zöldségek vagy akár gyümölcsök is. Ha darabokban hever már a paprika, tök vagy padlizsán, esetleg répa vagy gomba, akkor előbb ezt dobom a serpenyőbe, mert ennek több idő kell, hogy megpuhuljon. Folyamatosan forgatni kell, hogy oda ne égjen, és közben kóstolgatni (és kóstolgatni), hogy mikor elég jó már. Ha egyéb hozzávaló is fellelhető az éléskamrában, akár konzerv (bab, zöldborsó, kukorica) vagy paradicsom, annak most jött el az ideje. Csapd hozzá, és jól kutyuld össze.
Közben a fűszereket is rászórhatod, lehet az bazsalikom (akár friss, egész bazsalikomlevél is), őrölt bors, só, pirospaprika, citromfű, menta. Itt igazából saját ízlésed-szaglásod szerint kell ízesíteni.  Fel lehet turbózni az egészet pár almaszelettel, vagy naranccsal, barackkal, banánnal. Tetejére mehet akár kis sajt is, az nagyon jól megy hozzá. 
Ez a koncepció akkor is jól jön, ha épp ott unatkozik már egy ideje pár fölösleges zöldséged, gyümölcsöd és nemesebb célokra használnád fel (pl. megennéd). Hidegen, melegen, hóban, tengerparton, munkahelyen tökéletes. Egyszerű, nem kell sokat agyalni rajta, és nagyon finom. 

Jó tanács: ha intenzívebb ízre vágysz, egy kis cukor is kell bele. Ja, és ne locsold meg pezsgővel. Úgy nem az igazi. 

2 megjegyzés:

  1. és ha krumplit készítessz köretként, érdemes letakarni, mert a ház nőszemélyei hajlamosak időközben ellopkodni.. és akkor mimarad a kajához..?:D

    VálaszTörlés
  2. amúgy lehet rizzsel is enni, ráadásul azt elég nehéz szemenként ellopkodni. :D amúgy a sült krumplit nem lehet nem megdézsmálni...

    VálaszTörlés