Vagy ahogy Erdélyben mondanák, szemes paszuly főzelék.
A recept:
- 40 dkg fehér bab
- fél dl olaj
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 darab babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- pirospaprika
- só
- víz
A konzerv babot egy edénybe öntöttem és beledobtam a két babérlevelet (ezt később akár ki is lehet halászni). Egy kisebb edénybe az apróra szeletelt vöröshagymát és fokhagymát az olajon elkezdtem üvegesre pirítani. Majd ráöntöttem a kiporciózott lisztet és gyors kavargatás mellett zsemleszínűre pirítottam. A pirospaprikát is hozzákevertem, majd hideg vízzel simára kevertem. Közben pár perc alatt kis lángon a babot is átmelegítettem, és hozzácsaptam a rántást. A főzeléket jól besűrítettem, a tejfölt, ecetet és még egy késhegynyi sót hozzákevertem, és hagytam felforrni.
Állagra krémes lett, ízre a párom szerint hasonlít a krumplifőzelékre. Feltétnek pár szelet párizsit csíkokra vágtam és kis olajon megpirítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése